VideoCapture_20210620-125902.jpg

Annelies Veyret-Picot

docent Vinyasa Yoga

22 Jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met yoga. Ik was 16 jaar toen ik op een lokaal rommelmarktje mijn eerste boek kocht over yoga. Op de kaft stond een mooie dame van middelbare leeftijd in lotushouding met de ogen gesloten. Ze zag er rustig, beheerst en vooral erg vredig uit. Zelf was ik een echte spring in het veld, die heel moeilijk rust vond. Ik had last van angsten en inslaapproblemen. Dat boek is een echt keerpunt geweest in mijn leven. Ik las het van voor naar achter en van achter naar voor. Ik absorbeerde het alsof het mijn bijbel was. Elke avond voor het slapengaan deed ik een reeks asanas uit “mijn yogabijbel” om mezelf tot rust te brengen. Tegelijk verbeterde ik mijn kracht, flexibiliteit en balans.

In die tijd waren er nog geen (of toch voor mij onbekend!) yogastudio’s. Yoga was nog niet zo “hot” als vandaag. Ik was dus vooral een autodidact. 

Tijdens mijn studies psychologie kwam de psyche steeds meer op de voorgrond. Yoga verschoof gedurende die jaren naar de achtergrond. Tot ik op een dag steeds meer sukkelde met mijn gezondheid. Mijn lichaam maakte de ene ontsteking na de andere en pijn was dagelijkse kost. Ik viel vaak uit en kreeg de diagnose fibromyalgie. Mijn behandelende geneesheer gaf mij het verdict om ermee te leren leven. Er bestond geen behandeling, geen remedie. Ik moest dus ondergaan. Alsof dit nog niet voldoende was scheurde ik ook nog mijn achillespees. Een rupture die chirurgisch moest worden gehecht met als gevolg 8 weken plaaster en 3 maanden intensieve revalidatie. Daar zat ik dan. 23 Jaar, net afgestudeerd en aan huis gekluisterd. Mijn dagen bestonden uit pijn, oververmoeidheid, angsten en depressiviteit. Veel meer dan mijn bed en de zetel zag ik niet…

Opnieuw werd yoga mijn redding! In het diepste van mijn dal zag ik een reclamespot van Nintendo Wii. Diezelfde dag nog kocht ik me een Wii Balansbord en bijbehorende DVD. Stelselmatig integreerde ik yoga opnieuw in mijn dagelijkse leven. In het begin waren dat amper 10 minuten. Al snel voelde ik het gunstige effect op mijn lichaam én geest. Ik kon steeds meer aan en ik werd ook weer gelukkiger. Mijn pijnen werden draaglijker en ik vond weer meer rust in mijn hoofd.

Na deze ervaring kon ik de helende kracht van yoga niet meer negeren. Voor mij is het steeds weer mijn redding geweest. 

Ook na de geboorte van mijn eerste kind heb ik een erg zware periode gehad van opnieuw erg veel ontstekingen, vermoeidheid en pijnen. Toen heb ik sneller gehandeld, wetende dat yoga ook al eerder magische krachten had gehad op mij… Zo kwam ik bij Katrien terecht! Pura Vida was nog maar net opgericht en wat een thuiskomen was het! Katrien bezit de gave om haar passie voor yoga door te geven en om weer te gaan geloven in je eigen mogelijkheden met zachtheid, geduld en veel respect.

Door Katrien ben ik in 2019 aan een yogaopleiding begonnen. Ik volgde de Pranavinyasa yoga teacher training bij Nele Van Poucke (Yoga Lovers Mechelen). Het was een fascinerende reis doorheen een landschap vol uitdagende asanas, dancing warriors en inspirerende yogaliteratuur. 

Vandaag kan ik zeggen dat yoga mijn beste en meest loyale vriend is. Een vriend die, als ik hem nodig heb, er altijd kan zijn. Immers om yoga te beoefenen heb je enkel jezelf en een matje nodig!

Ik nodig jullie dan ook graag allemaal uit om mijn passie voor yoga met jullie te kunnen delen.

Tot op de yogamat! Namaste