therapeutische heupworkshop.jpg

Therapeutische heupworkshop

zaterdag 16 mei 2020 14:00 - 17:00

In deze therapeutische heup workshop bekijken we de werking van ons heupgewricht en komen we alles te weten over hoe we onze heupen gezond kunnen houden.
We zijn allemaal heel soepel geboren en worden stijver naarmate we ouder worden. Een van de belangrijkste redenen voor stijfheid in de heupen is onze zittende levensstijl. “Zitten is het nieuwe roken” wordt nu gezegd.
Daarnaast zijn onze heupen ook onderhevig aan slijtage en is het nodig de heupen te versterken willen we blessures voorkomen zoals osteoarthritis, sciatica, heup vervangingen. Blessures hebben niet alleen een impact op je heupen maar zullen ook de rug en knieën beïnvloeden.
In deze workshops leer je je heupen beter kennen en krijg je praktische oefeningen mee om aan stabiliteit en souplesse te werken
Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus.
-------------------
We starten met een korte sessie anatomie van het heupgewricht, structuur van ons bekken en de voornaamste spieren rond de heupen.
Daarna gaan we werken aan stabiliteit en souplesse van de heupen. Eerst focussen we op de verschillende spieren rond het heupgewricht. Waar heb je nood aan stabiliteit en welke delen wil je soupeler maken en welke yoga houdingen helpen je daarbij? We werken rond uitlijning van veelvoorkomende asana’s, van eenvoudige tot meer challenging poses.
Daarna gaan we over op een trage flow.
We eindigen de les met een deugddoende myofascia roll en release (tennisballen werk)
Iedereen welkom!!
--------------------------------------------------
Onze heupen dragen heel veel gewicht wat een zekere stabiliteit vraagt in het gewricht. Tegelijkertijd willen we voldoende flexibiliteit om ons gewricht gezond te houden. We willen namelijk dat ons dijbeen mooi in het gewricht kan roteren. Te veel druk op het gewricht creëert wrijving en slijtage. Balans tussen flexibiliteit en stabiliteit is belangrijk.
Door het vele zitten gaan bepaalde spieren verkorten en/of zwakker worden.
Sommigen van ons hebben de gewoonte om echt in onze heupen te gaan hangen en dat zorgt voor slijtage van het heupgewricht. Tijdens onze yoga practice gebeurt dat vaak onbewust als we lange sequences hebben en we moe geraken.
Sporters hebben er alle belang bij om de heupen sterker te maken, de dieperliggende gluteus med biedt een belangrijke rol bij de stabiliteit van de heupen.
Om de heupen op lange termijn gezond te houden willen we dat alle delen rond het gewricht samenwerken. In een gewricht heb je verchillende delen die zorgen voor stabiliteit, het kraakbeen, de legamenten de pezen vormen de pasieve stabiliteit. Daarnaast heb je heel veel verschillende spieren die je kan activeren om je gewricht stabieler te maken; dieperliggende kleine spiertjes en de grote spieren.
Je kunt de vergelijking maken met de veren van een trampoline. Als er een veer breekt, dan werkt de trampoline nog, maar moeten andere veren harder werken waardoor ze met de tijd misschien uitrekken of breken. Met de spieren rond het gewricht is het net hetzelfde, je wil dat de grotere spiergroepen en ook de dieperliggende spieren samenwerken om het gewricht gezond te houden.
Als je nog lang wil yoga beöefenen, bewegen en sporten, hou dan je heupen gezond.

Wanneer: zaterdag 16 mei 2020
Uur: 14u00-17u00
Prijs: 40€
Docente: Annick Cuvelier (www.yoganicmoves.com)

Inschrijven voor deze workshop kan via: https://puravida.virtuagym.com/webshop

 

Studio Pura Vida

0475 29 03 49 (Karl) / 0477 54 01 44 (Katrien)

rek nr Studio pura Vida IBAN BE37 3631 8781 0228

Duivebergen 2a, 3140 Keerbergen

  • Facebook
  • Instagram