top of page

Het verschil tussen een chemische en minerale zonnefilter... Wat te kiezen en hoe vroegtijdige verou


Goede zonbescherming is essentieel om je huid te beschermen tegen schadelijk zonlicht. Helaas zijn er veel zonnecrèmes op de markt die gebruik maken van een chemische filter die je vaak enkel tegen de UVB stralen beschermen en daarbij ook pas werken vanaf 30 minuten na het smeren. Heb je net als ik ook jaren te maken gekregen met een zonneallergie waarbij je bij de eerste blootstelling aan de zon huiduitslag kreeg, jeuk en zelfs blaasjes? Dan moet je niet verder zoeken, een chemische zonnefilter (snel meegenomen uit de supermarkt of op reis in het eerste het beste winkeltje) is in de meeste gevallen de veroorzaker van allergieën tegen de zon.

WIST JE DAT?

✓ maar 6% van de Belgen zich goed beschermt tegen de zon? Op Europees vlak is dat 14%, dus wij Belgen scoren hierop niet al te best...

✓ dat er jaarlijks 32.000 gevallen van huidkanker worden vastgesteld (waarvan 20% kwaadaardig)?

✓ dat wanneer we zo verder doen het aantal huidtumoren verdrievoudigd binnen 20 jaar?

✓ dat 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door zonlicht?

✓ dat UVA stralen weinig worden gefilterd, ze dringen het diepst door in de huid en richten daardoor de meeste schade aan. De A in UVA staat voor Aging en Allergie en deze zorgen dus voor de huidveroudering. Niemand wil vroegtijdig ouder worden en rimpels krijgen en toch beschermen we ons hier niet (voldoende) of op de foute manier voor...

✓ dat UVB stralen zorgen dat we bruin worden maar ook verbranden. De B in UVB staat voor Burning en Bronzing.

✓ een SPF (sun protection factor) 50 een miniem verschil maakt met een SPF 30? Dat kan berekend worden met een eenvoudige formule: 100:SPF= het % ongefilterde UVB straling. Dus bij een SPF50 is die uitkomst 2, dwz dat je dus voor 98% beschermd bent. Pas dezelfde formule toe op een SPF30 dan kom je uit aan 3, dwz dat je nog steeds 97% beschermd bent. Uiteindelijk maakt dit een verschil van maar 1% terwijl we denken dat we met een SPF50 een goed keuze hebben gemaakt. Integendeel, dit geeft eigenlijk een vals gevoel van bescherming, want met een hogere SPF is bewezen dat we ons minder vaak insmeren of een dunner laagje leggen, met alle gevolgen vandien...

WAT IS DAN HET VERSCHIL TUSSEN EEN CHEMISCHE EN FYSISCHE (MINERALE) ZONNEFILTER?

Een fysische (natuurlijke) zonnefilter:

✓ kan maar 2 filters bevatten: Zinc oxide en Titanium dioxide

✓ werkt als een 'schild' op de huid waardoor die de zon 'weerkaatst'

✓ dringt niet 'in' de huid

✓ biedt meteen bescherming van zodra je hebt gesmeerd

✓ is geschikt voor de meest gevoelige huid dus ook voor baby's

✓ breng je aan 'boven' je dagcrème

Een chemische filter:

✓ bevat Octocrylene, Avobenzone, Octinoxate, Octisalate, enz... Check dus eerst de ingrediëntenlijst voordat je deze aankoop doet!

✓ is chemisch vervaardigd en dus niet natuurlijk

✓ wordt door de huid geabsorbeerd en zetten UV licht om in een andere vorm (andere werking dan een minerale filter)

✓ biedt pas na 15 à 30 minuten bescherming

✓ vormen vrije radicalen (meer hierover, lees verder!) dus geven aanleiding tot allergieën

✓ breng je aan 'onder' je dagcrème

✓ meestal is hier ook nog parfum aan toegevoegd wat de kans op vlekjes en huidverkleuringen alleen maar vergroot. Maar wat ruiken ze toch lekker...

We zijn er (hopelijk) ondertussen van overtuigd dat een chemische filter niet in je badkamerkastje of reiskoffer thuis hoort, maar:

WAT KAN JE NOG MEER DOEN OM JE OPTIMAAL TE BESCHERMEN TEGEN DE ZON EN HUIDVEROUDERING AF TE REMMEN?

De binnenkant ook aanpakken! Bescherm jezelf ook van binnenuit, zeker wanneer je makkelijk last hebt van zonneallergie, start je best reeds een maand op voorhand met het innemen van anti-oxidanten zoals de HIGH TECH AOX. En blijf deze (net zoals wij) bij voorkeur het ganse jaar doornemen. Sowieso boven de 40 jaar is deze onmisbaar in je dagelijkse gewoonte.

Wat zijn vrije radicalen en antioxidanten? Vrije radicalen ontstaan onder invloed van stress, zon, overmatig sporten, diëten, milieuverontreiniging en ongezonde eet- en leefgewoontes. Vrije radicalen tasten het immuunsysteem aan en leiden onder andere tot vermoeidheid en voortijdige veroudering. Anti-oxidanten neutraliseren vrije radicalen door elektronen af te staan aan de onstabiele vrije radicalen. Op die manier maken anti-oxidanten de vrije radicalen onschadelijk. Met dit supplement blijven je cellen dus in topconditie en ga je een te snelle huidveroudering tegen.

WAT MAAKT DE NATURAL DAYLIGHT DEFENCE DAN ZO SPECIAAL?

Deze 100% natuurlijke zonnecrème voor lichaam én gelaat biedt SPF30 breedspectrum UVA- en UVB-bescherming en een volledig minerale UV-filter op basis van zinkoxide. Natural Daylight Defence houdt je huid gezond, jong en mooi én is lief voor de natuur. De lichte formule smeert makkelijk uit zonder een witte waas achter te laten, voelt prettig aan en trekt snel in zonder vettig gevoel.

De allerbeste plantaardige ingrediënten zorgen voor een frisse zomergeur (denk aan komkommer...), zonder toevoeging van parfums. Natural Daylight Defence is 100% vegan en is ook geschikt voor baby’s en kinderen. Bovendien is deze water resistant formule veilig voor het zeeleven en tast ze de koraalriffen niet aan.

 • Breedspectrum UVA- en UVB-bescherming (SPF30)

 • Volledig minerale UV-filter

 • Smeert gemakkelijk uit

 • Trekt snel in

 • Voelt niet vettig

 • Geen witte waas (wat vaak voorkomt bij een minerale filter)

 • Geschikt voor lichaam én gelaat

 • Geschikt voor baby’s en kinderen

 • Water resistant, 100% natuurlijke formule (waterproof bestaat niet en is puur commercieel, laat je dus niets wijsmaken)

 • Vegan

 • Tast het zeeleven en koraal niet aan (Reef friendly)

 • Zonder parfum

 • de tube is gemaakt van suikerriet

 • we kozen bewust NIET voor een spray omdat je met een spray altijd een dunner laagje legt en dus een vals gevoel van bescherming hebt. De kleine partikels die je in de lucht sprayt adem je ook nog eens in wat je gezondheid niet echt ten goede komt. Geen spray dus, maar wel een crème!

GEBRUIKSADVIEZEN:

✓ beperk de zon rond de middag

✓ blijf niet te lang in de zon

✓ draag beschermende kledij

✓ baby's en kinderen uit de zon houden

✓ bescherm kinderen extra goed (altijd insmeren)

✓ smeer elke 2 uur (!!!) opnieuw in

✓ na het zwemmen opnieuw smeren

✓ voldoende zonnecrème gebruiken dwz 2,5ml (een halve theelepel) voor je aangezicht en en 30ml (6 theelepels) voor je lichaam, 1 tube van 200ml is goed voor 7x je lichaam in te smeren, een kleine tube van 50ml is een ideaal formaat voor in je handtas en hiermee kan je je gelaat ongeveer 20x mee insmeren.

Zorg dus voor voldoende tubes op vakantie zodat je geen chemische filter moet gaan aankopen 🙈

WAT TE DOEN ALS JE TOCH TE WEINIG HEBT GESMEERD EN JE BENT VERBRAND?

Een goed after sun is gewoon een goede hydraterende crème. Laat je ook hier niets wijsmaken, 'after sun' is puur commercieel. Onze BROCCOLI SEED OIL is de ideale verzorging voor de verbrande huid, je haren kan je dan weer verzorgen met het BROCCOLI SEED MASK. Een goede verzorgende crème voor de droge huid? Kies dan voor deze topper: PREBIOTIC SKIN LOTION.

Wens je graag meer info over onze producten, wij helpen je graag mee te zoeken naar een oplossing voor jouw probleem! Contacteer ons gerust via 0477/540144 of via mail. We maken graag tijd vrij om je te helpen.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page