top of page

Meer energie met deze Yin Yoga oefeningen

In tijden van angst en onzekerheid is het belangrijk om weten hoe we hier best mee kunnen omgaan.

In deze blog geef ik jullie graag wat Yoga tips die je zelf thuis kan toepassen.

Bij Yin Yoga gaat het erom dat we de meridianen die door ons lichaam lopen op een zachte, passieve en voorzichtige manier stimuleren. De oefeningen in deze blog helpen je verstoringen ter hoogte van de nier- en blaasmeridianen op te heffen, blokkades die kunnen leiden tot bv. hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, maar ook emotioneel klachten zoals angsten en onzekerheid.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde woont je voorouderlijke energie in je nieren: energie die je erft bij de geboorte om je te helpen in je leven. Deze energie vermindert wanneer de kwaliteit van de nieren verslechtert maar ook door angsten. Angst put je voorouderlijke energie uit en als het eenmaal weg is, is het weg. Je kunt dus maar beter goed zorg dragen voor je nieren en je niet door angst laten verlammen. De nieren en de urinewegen zijn als een rivier die het overtollige vocht en afval transformeert. Met andere woorden: angst is energie die je moet laten wegstromen en laten gaan...

De volgende oefeningen omvatten voorwaartse en achterwaartse buigingen die inwerken op de nieren- en urinewegenmeridianen. Elke beoefening die focust op de ruggengraat is heel effectief en stimulerend voor de nieren. Door je tijdens deze oefeningen te focussen op je ademhaling breng je tegelijkertijd ook je geest tot rust.

1. SEATED BUTTERFLY:

- Plaats je voetzolen tegen elkaar en schuif ze naar voren (maak een ruitvorm van je benen)

- Adem in en verleng je vanuit je bekken, maak je onderrug lang

- Kantel naar voren bij de uitademing

- Blijf gedurende minstens 3 minuten in deze voorwaartse buiging terwijl je je schouders, hoofd en nek ontspant

- Als je dat wenst kan je een bolster ter ondersteuning onder je bovenlichaam plaatsen of een blokje onder je hoofd

- Je ligt bij wijze van spreken als een 'lappenpop' voorovergebogen in deze pose

2. OPEN BRIDGE:

- Kom liggen op je rug, buig je benen en til je heupen van de grond

- Plaats een yogablok onder je sacrum (heiligbeen) en de laagste stand of verhoog indien mogelijk

- Strek als dat lukt je beide benen ontspannen uit

- Rust met je volle gewicht op het blokje zonder weerstand te bieden

- Optie: neem een opgerold dekentje ipv een yogablok indien je pijn ervaart in de rug

- Deze pose is een uitzondering op het oprekken van de fascia en daardoor de meridianen te stimuleren, hier zetten we de fascia onder compressie. Bij het uit de pose komen na ongeveer 3 minuten krijgen we een boost van energie door de betreffende niermeridiaan

3. DANGLING:

- Kom rechtop staan en buig je bovenlichaam voorover

- Ontspan je hoofd, dat alles los, neem eventueel je ellebogen vast of laat je armen losjes hangen

- Optie: buig je benen indien je heel erg stijf bent

- De rekking moet voelbaar zijn aan de achterkant van je benen en/of ter hoogte van de onderrug

- Voel ondertussen hoe de stress langzaam uit je hoofd verdwijnt richting de aarde

- Blijf ook hier minstens 3 minuten in de pose

Eindig deze sessie in ruglig met volgende visualisatie:

- Visualiseer het beginpunt van de niermeridiaan (start aan de binnenkant van de grote teen).

- Laat in je verbeelding de energie vanuit dit punt naar boven stromen, om je binnenste enkelgewricht, langs de binnenkant van je onderbeen tot aan je knieholte, over je bovenbeen, schaambeen en borst tot aan je sleutelbeen.

- Stel je de meridiaan voor als een rivier met kristalhelder water. Het water zuivert en brengt je hele lichaam tot leven, het regenereert je lichamelijke en psychische krachten.

Bijkomende tips voor meer energie:

Als je tijdens deze oefeningen de angst niet helemaal kunt loslaten is het belangrijk dat je deze wel kunt accepteren en het een plek kunt geven. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat deze angst bewust of onbewust geen invloed heeft op je dagelijkse leven?

- Beoefen deze Yin yogasessie dagelijks, het vraagt maar 10 minuutjes van je tijd en heeft een maximaal effect!

- Drink voldoende water, minstens 2 liter per dag. Start er vandaag nog mee!

- Zorg voor voldoende slaap, heb je moeite met inslapen en goed doorslapen? Een paar druppels lavendel essentiële olie op je hoofdkussen werkt ontspannend. Een bad met badolie en een paar druppeltjes lavendel olie toegevoegd brengt je zenuwstelsel tot rust. Doe dit minstens 1x/week alvorens je gaat slapen. Een extra boost aan je slaappatroon geef je met een 10-daagse 'Yoga' kuur op basis van Ashwaganda, GABA en melatonine.

Meer over Yin Yoga en het effect hiervan op fysiek en emotioneel vlak in onze volgende blogs.

Veel succes ermee en laat ons gerust in een reactie hieronder weten hoe deze serie je bevallen is :-)

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page