top of page

Yin Yoga tegen woede en frustraties

Na onze vorige Yoga blog voor meer energie deel ik hier graag opnieuw wat Yoga tips die je zelf thuis kan toepassen.

Yin Yoga heeft de bedoeling om het bindweefsel op te rekken dat door een bepaalde meridiaan loopt. De oefeningen in deze blog bevatten oa poses voor het bovenlichaam om spanningen in nek en schouders te verlichten en zijn gericht op het stimuleren van de lever- en galblaasmeridianen. Verschillende meridianen lopen door het schoudergebied, de Galblaasmeridiaan is van groot belang voor de verantwoordelijkheid die we vaak op onze schouders nemen. Spanning in het gebied van de schouders ontstaat ook wanneer we bepaalde veranderingen in het leven willen tegengaan. Vaak heeft dit te maken met verdedigingspatronen die we in onze jeugd hebben geleerd. Zoals bijvoorbeeld:

▷ voorovergebogen schouders wanneer we ons angstig of kwetsbaar voelen

▷ opgeheven schouders tonen angst en woede aan, maar geven ook aan dat je die angsten moeilijk kunt loslaten

▷ ronde, gebogen schouders laten zien dat iemand meer verantwoordelijkheid op zich neemt dan hij aankan

...

De emoties die verbonden zijn aan de galblaas zijn frustraties en innerlijke vrede. Heb jij geen problemen met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid en het maken van bewuste keuzes, dan voel je hier balans. Lukt dat niet, dan geraak je gefrustreerd en zet je stress op de energie van de galblaasmeridiaan.

De Yang emotie van woede wordt dan weer geassocieerd met de lever meridiaan, zijn opgaande energie brengt een sterke golf van energie naar de schouders, nek en bovenarmen. Het hart -en ademhalingsritme versneld en de willekeurige spieren krijgen meer energie als gevolg van glycogeen dat wordt vrijgemaakt door de lever. Je zal een sterke behoefte ervaren om de woede uit te drukken in woorden of actie. Wanneer de woede onderdrukt wordt, zal de energie worden geconcentreerd ter hoogte van de bovenarmen, schouders en nek...

En dan heb je Yoga nodig ;-)

Voordat je de volgende oefeningen gaat doen kom je eerst even zitten in een comfortabele houding en sluit je je ogen.

Neem een moment om te voelen in welke momenten van je leven en in welke situaties jij je gefrustreerd voelt...

Wat doet die frustratie met je (ook fysiek) en hoe ga je ermee om?

...

1. DRAGONFLY

- Ga met gestrekte benen op de grond zitten

- Zijn je hamstrings erg kort en merk je dat je je rug niet mooi rechtop kunt houden als je zit, dan mag je je benen lichtjes buigen, je kan er ook voor kiezen om op een kussentje te gaan zitten

- Buig voorover en gebruik eventueel een bolster of kussen om je bovenlichaam te ondersteunen

- De rekking moet voelbaar zijn voornamelijk aan de binnenkant van de benen en in de wervelkolom.

- Deze oefening heeft een regulerend werking op de onderduikorganen en rekt de onderrugwervels

- Met deze oefening stimuleren we de meridianen van lever, nieren en blaas

- Blijf 3 tot 5 minuten in deze pose

2. DRAGONFLY SIDE BEND R:

- Je kan het bovenlichaam rekken met deze variant door naar beide kanten over een gestrekt been heen te buigen.

- Ook hier kan je gebruik maken van een bolster of kussen ter ondersteuning onder je bovenlichaam.

- Kies ervoor om beide benen gestrekt te houden of om 1 been te buigen en naar de kant van je gestrekte been heen te buigen (zoals afgebeeld)

- Blijf 3 tot 5 minuten in deze pose

3. IDEM L:

4. SLEEPING SWAN R:

- Begin op handen en knieen

- Plaats je rechtervoet tussen je handen, wandel je rechtervoet dichter naar je linkerhand toe en vouw je rechterbeen zo op dat de buitenkant van je onderbeen op de mat rust

- voor een zachtere rekking (of bij pijn aan de rechterknie) breng je je voet dichter naar je bekken toe

- voor een sterkere rekking duw je je onderbeen wat meer naar voren (verder weg van je bekken)

- Buig nu je bovenlichaam over je gebogen been naar voren en ondersteun eventueel je hoofd op je onderarmen of strek je armen uit naar voren en laat je hoofd op de grond rusten.

- Blijf 3 tot 5 minuten in deze pose

5. IDEM L:

Eindig die sessie met volgende visualisatie:

- Observeer de reacties van beide zijden van je lichaam goed...

- Stel je voor hoe de galblaasmeridiaan over de rechter- en linkerkant van je lichaam loopt

- Begin bij de buitenste ooghoek, via de slapen, het achterhoofd, de ribbenboog en de bekkenrand, langs de buitenkant van het been tot aan het buitenste puntje van de vierde teen

- Probeer je heel bewust te zijn van de twee helften van je lichaam

- Terwijl je je aandacht op de rechterkant richt, concentreer je je op het begrip 'denken' en terwijl je je aandacht op de linkerkant richt cocntreer je je op 'gevoel'.

Bijkomende tips om woede en frustratie te temperen:

Omega zen is een voedingssupplement dat net zoals Ultra omega 3, omega 3 vetzuren bevat. Alleen is er bij Omega Zen saffraan aan toegevoegd. Saffraan is een stof die inwerkt op het gelukshormoon in het lichaam en dus zeer doeltreffend is bij stress, depressie, stemmingswisselingen en moeilijk slapen... Omega Zen zorgt ervoor dat jet het geheel beter kan overzien en je je minder snel opgejaagd en gefrustreerd voelt. Het heeft minstens 6 weken nodig voordat je echt resultaat begint te voelen! Neem er eentje 's avonds voor het slapengaan en combineer voor nog beter resultaat met Ultra Omega 3 (1 's ochtends en 1 's middags).

Mandarijn essentiële olie zorgt ervoor dat je niet boos kunt blijven kijken. Mandarijn is een happy geur die je creativiteit stimuleert en het kind in je wakker maakt. Doe wat druppels in de diffuser en haal wat vrolijkheid in huis of voeg 2 tot 3 druppels toe aan het deeg van je koekjes of je cake!

Basilicum essentiële olie helpt je om met een open geest te kijken naar wat er allemaal gebeurt in je leven in plaats van ervan weg te lopen. Geniet van de kracht van de natuur door een paar druppels Basilicum in de diffuser te doen en je huis heerlijk te laten geuren. Tip: Basilicum combineert perfect met Lemon!

Meer over Yin Yoga en het effect hiervan op fysiek en emotioneel vlak in onze volgende blogs.

Veel succes ermee en laat ons gerust in een reactie hieronder weten hoe deze serie je bevallen is :-)

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page