Tien jaar geleden waren proteïnediëten razend populair in België en Nederland. Met een klassiek proteïnedieet kan je heel veel gewicht verliezen op korte termijn. En toegegeven, voor mensen die kampen met overgewicht en beslissen dat ze die overtollige kilo's achter zich willen laten, is dat een fijn gegeven.
Maar kan het wel gezond zijn als je enkel maar 'nep-voeding' eet? Enkel shakes en enkel dieetrepen? En wat ga je dan doen als het dieet voorbij is. Grijp je dan gewoon terug naar een koffie en een croissant? Wat heb je dan geleerd? Het is wel comfortabel... maar is het niet zo dat geweldige resultaten nooit ontstaan vanuit comfortzones?
En wat met al die moeilijk verteerbare eiwitten in dat soort producten, bijvoorbeeld caseïne en gluten, wat geeft dat op langere termijn?
Maar ook het beeld dat werd geschept: allemaal slanke mensen die gelukkig bijten in een appel, met een stuk nep chocolade en die vrolijk dansen met centimeterlintjes. Alsof je enkel maar blij kan zijn of een goede persoon bent als je slank bent. Dat maakt de wereld er niet beter op.
Aan de andere kant: iemand die graag (heel) slank wil zijn, ook dat is een perfecte keuze. Laat ons vooral nooit oordelen over andere mensen in het algemeen. Maar uiteindelijk kan overgewicht ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Los van het feit dat je daarvoor niemand mag discrimineren, kan dat feit ook niet ontkend worden.
Op Instagram zie je vaak gezonde slanke mensen die er goed uitzien, roepen dat je gewoon wat meer moet bewegen en anders moeten eten. Wellicht niet slecht bedoeld, maar is dat niet een beetje frustrerend voor mensen bij wie het niet makkelijk is om die kilo's onder controle te houden? Omdat ze genetisch nu eenmaal zo zijn, niet weten wat te doen, de weg nog te lang is, ze er gewoon geen zin in hebben, ...
RainPharma vond daar 10 jaar geleden een oplossing voor: het Balance Program.
Eigenzinnig als ze zijn bij RainPharma zochten ze dus een compromis. Ze hielden de goede dingen van het proteïnedieet (tegenwoordig noemt men dat een keto-dieet) maar bleven ver weg van een foutieve beeldvorming enerzijds en een gek voedingspatroon met reepjes en koekjes, dieetchips anderzijds.
Typisch RainPharma dus.
Zo ontwikkelden ze de RainPharma shakes. De meest kwalitatieve eiwitten, zonder caseïne en gluten, zonder bewaarmiddelen en kunstmatige kleurstoffen. Sommige zonder zoetstof of met stevia, andere met zoetstof om een brugje te kunnen maken. Je kan immers iemand niet meteen alles afpakken, je moet ook realistisch blijven.
Ze kozen ervoor om van dag 1 in te zetten op echte, pure, onbeperkte voeding en niet enkele weken puur te shaken. Vervolgens leren we mensen dat de shakes geen vervangmaaltijden zijn. Je maaltijd zijn je overtollige vetten en de grote hoop groenten en andere pure voeding. Om het keto-proces op gang te brengen moesten we wel koolhydraten schrappen, zoals fruit bijvoorbeeld. Maar goed, dat is nu eenmaal hoe het natuurlijke biochemisch proces in ons lichaam werkt. De eiwitten dienen dus om de spiermassa te beschermen en mensen dus te behoeden voor een jojo-effect. De supplementen vormen ook een enorme meerwaarde.
Maar dat is nog niet alles. Zelfs al bescherm je de spiermassa met kwalitatieve shakes en eet je puur en onbewerkt ... is het nog altijd geen garantie dat iemand na enkele weken of maanden 'diëten' hun gewicht als vanzelfsprekend zal behouden. Daar is een gedragsverandering (andere gewoonten) en tijd voor nodig. Het duurt zeker een jaar voor je lichaam het nieuwe gewicht wil aanvaarden. Vandaar dat we werken met deel 2, de "verzilveringsperiode" en deel 3, de "regel van twee". Meer dan 80% van het Balance Program gaat dus over begeleiden en volhouden van goede gewoontes. Het eerste deeltje, de "afslankingsperiode" is te verwaarlozen, maar wel een motiverende start. Want laat ons eerlijk zijn: als je wil vermageren (dat is meestal een positieve keuze), dan wil je er ook geen jaren over doen. Sommige mensen met een hele lange adem zouden dat kunnen, maar 99,9% van de mensen - let's be honest - wellicht niet.
Het Balance Program is dus enerzijds ontstaan vanuit een frustratie rond de aanpak van de klassieke proteïnediëten en de beeldvorming die daar vaak bij hoort. Anderzijds vanuit het feit dat mensen geholpen mogen worden als ze willen vermageren. En daar zijn wij al die jaren laten nog altijd super trots op!
Met deze informatie kijk je wellicht met een andere blik naar het Balance Program en begrijp je waarschijnlijk beter op welke manier we je langdurig kunnen begeleiden naar een gezond(er) lichaam en gewicht zonder te moeten spreken over een 'dieet'.
Graag meer info in een 1 op 1 gesprek? Maak een afspraak met Karl HIER.
Comentários